Sambal kerang pedas
Bahan-bahan :
- 200g kerang
- 1 biji bawang kuning dihiris bulat2
- Garam dan gula secukup rasa
- 1/2 inci belacan
- 1 btg serai dititik
- sedikit santan
- perahan jus asam jawa
- sedikit sos tiram sos cili n sos tomato
- 5 biji bawang merah
- 9 batang cili kering
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- sedikit halia
Cara Memasak Sambal kerang pedas :
- Kerang dibersihkan, dicelur air panas seketika kemudian ambil isinya.
- Tumis bahan A hingga naik bau. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan belacan. Goreng hingga harum, bau blacannye.. - Masukkan bahan tumis sambil masukkan serai tiik. Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam dan gula secukup rasa, sos dan kacau sebati.
- Masukkan isi kerang dan hirisan bawang, kacau rata hingga sedikit berkuah.Jangan terlalu kering.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Hidangkan