Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam
- 2 kotak santan segera (asingkan ikut 1/4 pekat, yang lebih buat cair sedikit)
- 4 biji kentang, kupas, dan belah 4 setiap 1, rendam
- 2 helai daun kunyit dimayang halus
- 3 batang serai, diketuk
- 1 keping asam gelugor
- Air
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus:
- 27 biji cili padi
- 7 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 2 inci halia
- segengam ikan bilis halus
Cara Menyediakan Ayam Masak Lemak Cili Padi Yang Lazat
- Masukkan ayam, serai dan bahan kisar ke dalam periuk. Gaul rata dan masak seketika hingga ayam kecut. Masukkan kentang, masak hingga kentang empuk.
- Masukkan santan cair. Masukkan asam gelugor dan jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.
- Tuang pati santan (santan pekat), kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
- Masukkan hirisan daun kunyit. Kacau dan biar mendidih dengan api kecil dan kacau selalu. Dah rasa ok Tutup api.
- Ayam Masak Lemak Cili Padi sedia dihidang