Bihun Sup Utara

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Bihun Sup Utara




BIHUN SUP UTARA
Bihun sup utara



Bahan-bahan:

  • 450 g bihun 
  • 1 kg daging atau ayam
  • 1 paket sup bunjut adabi
  • 2 ketul kiub pati ayam
  • 4 inci halia (diketuk)
  • 4 biji bawang (dihiris)
  • 4 biji bawang (dihiris)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pala
  • 2 biji buah keras (ditumbuk)
  • 1½ sudu besar garam 
  • 1½ sudu kecil perasa
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 jug air (boleh tambah air kalau nak kuah yang elbih)
  • ½ batang daun sup/bawang (untuk hiasan)
  • 50 gram cili serbuk (dibancuh)
  • 5 sudu besar minyak (tumis)


Cara-cara membuat kuah cili (sambal) sebagai penambah rasa pedas

  1. Panaskan minyak, masukkan cili serbuk yang telah di bancuh tadi, ke dalam periuk, tambahkn sedikit air (jangan cair sangat)
  2. Masukkan garam, perasa dan gula, masak selama 15 minit..tunggu sehingga pecah minyak...dan tutup api..





Cara-cara membuat sup

  1. Panaskan minyak, masukkan bawang merah, putih, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan buah keras.
  2. Tumiskan sehingga menjadi warna kekuningan.
  3. Masukkan isi ayam atau daging ke dalam periuk (separa masak).
  4. Masukkan air (tambahkan air lagi jika mahu kuah yang bnyak)
  5. Masukan sup bunjut, kiub pati ayam, garam secukup rasa dan perasa...masak selama 40 minit…
  6. Bihun Sup siap untuk dihidangkan..taburkan daun sup sebagai hiasan....

Selamat mencuba...

(scha)

, , , , ,