BIHUN SUP UTARA
Bahan-bahan:
- 450 g bihun
- 1 kg daging atau ayam
- 1 paket sup bunjut adabi
- 2 ketul kiub pati ayam
- 4 inci halia (diketuk)
- 4 biji bawang (dihiris)
- 4 biji bawang (dihiris)
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pala
- 2 biji buah keras (ditumbuk)
- 1½ sudu besar garam
- 1½ sudu kecil perasa
- 1 sudu kecil gula
- 1 jug air (boleh tambah air kalau nak kuah yang elbih)
- ½ batang daun sup/bawang (untuk hiasan)
- 50 gram cili serbuk (dibancuh)
- 5 sudu besar minyak (tumis)
Cara-cara
membuat kuah cili (sambal) sebagai penambah rasa pedas
- Panaskan minyak, masukkan cili serbuk yang telah di bancuh tadi, ke dalam periuk, tambahkn sedikit air (jangan cair sangat)
- Masukkan garam, perasa dan gula, masak selama 15 minit..tunggu sehingga pecah minyak...dan tutup api..
Cara-cara
membuat sup
- Panaskan minyak, masukkan bawang merah, putih, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan buah keras.
- Tumiskan sehingga menjadi warna kekuningan.
- Masukkan isi ayam atau daging ke dalam periuk (separa masak).
- Masukkan air (tambahkan air lagi jika mahu kuah yang bnyak)
- Masukan sup bunjut, kiub pati ayam, garam secukup rasa dan perasa...masak selama 40 minit…
- Bihun Sup siap untuk dihidangkan..taburkan daun sup sebagai hiasan....
Selamat mencuba...
(scha)