Pavlova

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Pavlova

Pavlova

(Gambar asal-cheff Qamira)


Bahan-bahan:

  • 4 biji putih telur
  • ¾ cawan gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh cuka masakan
  • 1 sudu besar tepung jagung

Topping

  • 1 cawan (240ml) whipping cream non dairy
  • 1 ½ sudu besar gula halus
  • ½ sudu teh esen vanilla

Cara-cara membuat Pavlova:

  1. Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Pukul sampai jadi soft peak form.
  2. Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan.
  3. Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga menjadi putih berkilat.
  4. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati sehingga menjadi merigue (adunan menjadi ringan dan apabila bekas untuk memutar adunan diterbalikkan, adunan tidak jatuh).
  5. Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaul adunan menggunakan spatula @ senduk.
  6. Buat bulatan di atas kertas minyak.
  7. Bentukkan merigue @ adunan mengikut bulatan yang telah dilukis di atas kertas tadi. Pastikan bahagian tepi adunan lebih tinggi daripada bahagian tengah.

Masa membakar:

  1. Panaskan oven pada suhu 150 ºC selama 15 minit. Gunakan api bawah sahaja.
  2. Turunkan suhu kepada 140 ºC . Bakar adunan selama 1 hingga 1 jam 15 minit.
  3. Kawal suhu ikut jenis oven.
  4. Bila pavlova dah masak, jangan terus keluarkan daripada oven. Biarkan pavlova sejuk dalam oven. Renggangkan pintu oven sedikit. (10 minit)

Untuk topping:

  1. Putar whipping cream  sampai kental dalam 10-15 minit.
  2. Sapukan whipping cream di atas pavlova dan hiaskan dengan buah-buahan seperti strawberi, anggur, kiwi dan mangga.
  3. Sejukkan dalam peti ais sebelum makan.


-Qamira 
, , ,