DAGING SOS TIRAM
Hye Assalamualaikum. Apa kahabar?
Korang baca tak entry saya yang lepas? Jangan tak baca taw. Penat saya menulis. Hidup ni kena banyak membaca. Baru lah sel sel otak berhubung. Kalau kita banyak ilmu tentang masakan atau bahan bahan masakan kita, kita akan Nampak macam chef taw walaupun korang cuma reti masak maggi. Hahaha. Percayalah cakap saya ni. Kita teruskan lagi dengan bahan masakan lain ye. Banyak sebenarnya bahan masakan kalau nak senaraikan. Tapi saya ambik yang selalu kita gunakan jelah. Dan untuk kali ini, seperti yang saya bagitahu pada entry yang lepas saya akan kongsikan tentang bunga lawing dan cengkih.
Bunga lawang adalah salah satu bahan dalam lima rempah serbuk cina. Ia digunakan samaada dalam bentuk asal atau hanya bahagian bahagian untuk menambah rasa dalam masakan daging dan ternakan lain yang direneh lama untuk menghasilkan aroma yang kuat. Bunga lawing kisar digunakan dalam masakan salai untuk menguatkan aroma masakan tersebut. Juga digunakan dalam masakan kari, dan minuman teh. Bunga lawing dipercayai dapat membantu menghadamkan makanan serta melegakan sakit dada, sakit sengal tulang dan kembung perut.
Untuk cengkih pula, bunga cengkih mempunyai rasa tajam, kuat, manis, berangin, pahit dan kelat. Baunya paling menusuk antara rempah ratus lain sehingga meninggalkan rasa kebas didalam mulut. Bunga cengkih elok dibeli didalam bentuk asalnya kerana bentuk serbuk lebih cepat merosot rasanya. Kisaran bunga cengkih selalunya digunakan dalam masakan beriayani, dan sering digunakan dengan jintan putih dan kulit kayu manis.
Untuk menentukan kualiti bunga cengkih yang bagus, masukkan kedalam secawan air. Bunga cengkih yang elok terapung secara menegak manakala yang tidak elok akan tenggelam atau terapung secara mendatar. Itulah serba sedikit maklumat temtang bunga lawang dan bunga cengkih. Lepas ni kalau orang Tanya dah boleh jawab la kan. Sekarang kita terus dengan resipi baru kita iaitu daging sos tiram.
Daging Sos Tiram
Bahan A
- 500 gram daging batang pinang.
- 1 sudu makan kicap pekat
- 4 sudu makan sos tiram
- 1 cawan air
- I sudu makan lada hitam (ditumbuk)
- 5 bii cendawan butang (hiris nipis)
- 1 biji capsicum merah ( potong kecil)
- 1 biji capsicum hijau (potong kecil)
- 3 sudu makan minyak
- garam secukup rasa
bahan B (menumis)-dihiris semua
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 labu bawang besar
Cara membuat
1. panaskan minyak dan tumiskan bahan tumisan sehingga wangi
2. masukkan daging dan goring sehingga lembut
3. masukkan cendawan butang, sos tiram, kicap pekat, lada hitam dan air.
4. Masak sehingga pekat dan masukkan capsicum merah dan hijau
5. Angkat dan hidangkan bersama nasi.