- 2 ikat sayur bayam
- 150gm cendawan tiram
- 1 genggam udang kering direndam
- 2 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu sos tiram
- 1 sudu teh minyak bijan
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
Cara memasak Sup Bayam dan Cendawan :
- Kupas bawang dan mayang halus, potong bayam. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan udang kering sehingga lumat.
- Bersihkan cendawan kemudian siat menjadi kecil.
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sampai naik bau. Masukkan air, sos tiram dan minyak bijan.
- Kacau mesra sehingga kuah hampir mendidih .
- Masukkan sayur bayam dan cendawan apabila kuah hampir mendidih, terus kacau. Perasakan dengan garam, Apabila sayur bayam hampir layu, tutup api.