Resipi Ayam Masak Kurma, hidangan yang selalu ada setiap kali kenduri. Hidangan mudah disediakan dan sedap, Bagi mendapatkan rasa Resepi Ayam Masak Kurma yang terbaik, pastikan anda menggunakan ayam dan santan yang segar
Bahan dikisar:
Rempah tumis
Masukkan ayam kacau rata, biarkan ayam sedikit masak. Masukkan kentang dan lobak merah dan air asam jawa.
Apabila kentang dan lobak sudah empuk, masukan santan. Kacau dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato, garam dan gula secukup rasa. Tutup Api.
Ayam Masak Kurma siap untuk dihidang.
Ayam Masak Kurma |
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam
- 3 sudu rempah kurma ayam
- 2 cawan santan pekat
- 2 biji tomato dipotong 4
- 2 biji kentang
- 1 biji lobak merah dipotong memanjang 3cm
- air asam jawa
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas bawan merah
- 2 cm halia
Rempah tumis
- kulit kayu manis
- buah pelaga,
- bunga lawang
Cara Penyediaan Ayam Masak Kurma :
Panaskan minyak, masukkan bahan kisar, rempah tumis dan rempah kurma ayam, kacau sehingga pecah minyak.Masukkan ayam kacau rata, biarkan ayam sedikit masak. Masukkan kentang dan lobak merah dan air asam jawa.
Apabila kentang dan lobak sudah empuk, masukan santan. Kacau dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato, garam dan gula secukup rasa. Tutup Api.
Ayam Masak Kurma siap untuk dihidang.