Resepi hari ini ialah Ikan siakap masak stim.Resepi sihat untuk
hidangan keluarga.Biasanya kalau dengar stim mesti ingat kena kukus.Tapi
resipi Siakap Masak Stim kali ini tak perlu nak kukus bagai,hanya masukkan kesemuanya di
dalam kuali.Makan masa panas,rasanya yang masam-masam pedas memang
terangkat.
Ikan Siakap Masak Stim
Oleh : Shaed
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap disiang,buang sisik serta dibersihkan
- 3 inci halia muda dimayang
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- 5 biji bawang putih dimayang
- 5 biji cili padi dihiris nipis
- 2 batang serai diketuk sedikit
- 2 tangkai daun ketumbar di potong kasar
- 2 biji tomato dibelah empat
- 1/2 biji brokoli di potong kecil
- 1/2 biji carot dipotong nipis dan memanjang
- 3 biji limau nipis
- 3 mangkuk air
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos ikan
- Sedikit garam
Cara masak Ikan siakap masak stim
- Panaskan kuali dan tuangkan air.Tunggu hingga air mendidih kemudian masukkan ikan.
- Selepas itu masukkan halia,bawang besar,bawang putih,cili padi,serai, brokoli dan carot.
- Kemudian masukkan sos tiram dan sos ikan.Rasa dulu sebelum ditambah garam kerana sos ikan itu sendiri dah masin.
- Biarkan mendidih hingga kuah nampak sedikit pekat.
- Akhir sekali perah limau nipis dan masukkan daun ketumbar serta tomato.kacau sebentar dan tutup api