Bahan utk kuah laksa
- 1kg ikan tenggiri atau kembung - direbus
- 1/2 mangkuk minyak
- 6 sudu rempah kari daging - dibancuh dgn air
- 2 mangkuk santan
Bahan A
- 10 tangkai cili kering
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 2 batang serai
- 4 cm lengkuas
- 4 biji buah keras
- 4 cm halia
- 2 cm kunyit
Bahan B
- 5 mangkuk air rebusan ikan
- 1/2 mangkuk kerisik
- 2 keping asam keping
- 1 sudu besar garam
- 1/2 buku gula melaka
- 2 kiub ikan bilis
Cara menyediakan Laksa Johor
- Rebus ikan dan ambil isinyer, kemudian dikisar dgn air rebusan ikan.
- Kisar bahan A hingga halus
- Panaskan minyak di dalam periuk lalu tumiskan bahan A hingga terbit minyak. Masukkan rempah kari dan Kacau rata hingga sedikit garing. Kemudian masukkan kesemua bahan B.
- Setelah itu masukkan isi ikan dan air rebusan ikan. Akhir sekali masukkan santan dan masak hingga kuah mendidih dan pekat.
Bahan-bahan yg dimakan bersama kuah laksa
- Spagetti yg telah dicelur digaulkan dgn sedikit minyak supaya tidak melekat
- Taugeh
- Timun dihiris halus
- Daun kesum dicincang halus
- Bunga kantan dicincang halus
- Bawang merah dihiris bulat
- Limau kasturi dan sambal belacan