KEPAH MASAK LEMAK
Bahan-bahan
1 kilo kepah (dibersihkan)
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 kilo kepah (dibersihkan)
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji cili merah/ cili padi
(ditumbuk)
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 batang serai (diketuk)
1 cawan santan pekat
½ sudu besar garam, gula & perasa
1 asam keping
½ cawan air
Cara-cara membuatnya
1- Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk, masukkan kepah, serai, serbuk kunyit, asam keping, garam, gula dan perasa, biarkan ia mendidih dan kering sedikit.
2- Kemudian, baru masukkan santan dan juga air sedikit..masak selama 10 minit. Siap dihidangkan
Selamat mencuba.
1 batang serai (diketuk)
1 cawan santan pekat
½ sudu besar garam, gula & perasa
1 asam keping
½ cawan air
Cara-cara membuatnya
1- Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk, masukkan kepah, serai, serbuk kunyit, asam keping, garam, gula dan perasa, biarkan ia mendidih dan kering sedikit.
2- Kemudian, baru masukkan santan dan juga air sedikit..masak selama 10 minit. Siap dihidangkan
Selamat mencuba.
(scha)