Sup ayam
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam potong
- 2 labu bawang merah dikisar halus
- 2 ulas bawang putih dikisar halus
- 1 inci halia ditumbuk sedikit
- sebatang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 3 biji kentang
- 1 batang lobak dipotong bulat
- 1 mangkuk air panas
- lada sulah, garam dan stok ayam
- daun sup, daun bawang & bawang goreng
Cara-cara membuat Sup Ayam
- Rempah2 direndam dalam air panas seketika kemudian toskan. Air rendaman turut disimpan.
- Tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
- Masukkan ayam dan biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
- Bila sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam dan lada sulah.
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup.