Bahan-bahan :
Cara-cara :
- 500g ekor sotong
- 2 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan tepung beras
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu besar gula castor
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1/2 sudu teh kunyit
- 1/4 sudu teh serbuk sugar kayu manis
- 2 sudu besar mentega
- Minyak untuk mengoreng
Cara-cara :
- Sotong hiris harus dikeringkan tak terlalu basah. Letak 2 cawan tepung dalam mangkuk , letakan serbuk cili ,serbuk kunyit, garam & gula castor. Gaulkan supaya sebati.
- Masukan sotong dalam mangkok dan gaulkan dengan tepung jagung dan tepung beras.
- Panaskan kuali, cairkan mentega dan minyak di kauli untuk mengoreng. Letakan sotong bertepung kedalam kauli sedikit2.
- Goreng sehingga masak. Biarkan ia garing dalam 2/3 mins di kuali baru angkat.
- Sajikan panas2 dengan sos cili cuka / jus limau atau cili sos. Jus lemon dan madu pun boleh.