Bahan-Bahan:
- 5 keping ikan tongkol
- serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- minyak masak
- 3 batang kacang panjang dipotong pendek
- 1 1/2 sudu lada hitam ditumbuk kasar
- 1 tangkai cili merah dipotong serong
- 1 tangkai cili hijau dipotong serong
- 2 biji tomato dibelah 4
- Daun sup dihiris halus
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
Bahan
Hiris:
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Bahan Sos:
- 3 sudu kicap pekat manis
- 3 sudu sos lada hitam
- 1 cawan air
- Garam
Cara-cara memasak Ikan Tongkol:
- Gaul ikan bersama kunyit dan garam, biarkan seketika. Kemudian goreng. Angkat. Ketepikan.
- Tumis bahan hiris hingga layu. Gunakan minyak menggoreng tadi. Masukkan bahan untuk sos. Gaul rata.
- Masukkan kacang panjang, lada hitam dan cili. Gaul hingga rata dan sedikit layu. Masukkan ikan.
- Apabila dah sebati, masukkan bawang besar dan tomato. Rasa masam manis dia. Kalau perlu tambah sedikit garam@gula.
- Tabur daun sup apabila dihidangkan.