Nasi goreng Tomyam
Bahan-Bahan :- 3 cawan nasi - masak biar keras sikit, biarkan sejuk
- 2 ekor sotong - dihiris nipis
- 2 ketul dada ayam - diambil isinya
- 9 ekor udang
- 1 sudu perencah tomyam
- 1 biji telur
- daun ketumbar untuk hiasan
- minyak masak secukupnya
- 3 ulas bawang merah - dihiris nipis
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1 batang serai - dihiris nipis
- 3 helai daun limau purut
- 3 biji cili padi - diketuk
- Sayur campur
Cara cara membuat Nasi goreng Tomyam :
- Panaskan minyak dalam kuali, Tumis bahan A hingga naik bau.
- Masukkan ayam, udang dan sotoang. Goreng hingga separuh masak.
- Masukkan pula perencah tomyam dan telur, masak hingga telur separuh masak.
- Masukkan nasi, gaul hingga sekata.
- Tabur daun ketumbar untuk hiasan.
- Tutup api dan bolehlah dimakan.