Bahan-bahan:
1 kg isi kerang
3 cawan santan pekat
3 helai daun kunyit - dipotong nipis
5 helai daun limau purut
3 sudu kerisik
15 biji cili api - ditumbuk
Garam secukup rasa
Bahan kisar :
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai - diketuk
8 batang cili kering
3 cawan santan pekat
3 helai daun kunyit - dipotong nipis
5 helai daun limau purut
3 sudu kerisik
15 biji cili api - ditumbuk
Garam secukup rasa
Bahan kisar :
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai - diketuk
8 batang cili kering
Cara-cara menyediakan Rendang Kerang :
- Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
- Kacau semua bahan sehingga rata dan masukkan isi kerang serta daun kunyit, limau purut dan cili api .
- Masukkan santan dan kerisik, selalu kena kacau supaya tidak hangit. Masak dengan menggunakan api sederhana.
- Bila rendang dah agak kering, bolehlah tutup api.