Daging Masak Merah, mudah, ringkas dan sedap

Koleksi 1001 Resepi Masakan

Carian Resepi

Daging Masak Merah, mudah, ringkas dan sedap


daging masak merah

Daging Masak Merah
Oleh : Shaed

Bahan Bahan :

  • 500 gm daging 
  • 1 biji capsicum hijau  di potong
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • Air Secukupnya



Bahan A:

  • 1 biji bawang besar di hiris
  • 1 cm halia di ketuk
  • 2 ulas bawang putih di ketuk

Bahan Hiasan :


  • daun sup
  • daun bawang
  • kacang buncis


Cara Memasak Daging Masak Merah:


  1. Rebus daging bersama pewarna merah sehingga lembut
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram
  4. Jika terlalu kering masukkan sedikit air rebusan daging
  5. Masukkan garam secukup rasa.
  6. Masukkan daging yang telah direbus dan biarkan mendidih dan kuah sedikit pekat
  7. Masukkan capsicum, kacang buncis, daun sup dan daun bawang
  8. Daging Masak Merah sedia dihidangkan


, ,