Cara Berlauk
Bahan bahan :-
- 400gm tepung gandum
- 330 ml air
- 180 gm daging kisar
- 1 bijik bawang besar-cincang
- 4 ulas bawang putih - cincang
- 200 ml minyak masak
- 1 bijik telur
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu besar serbuk cili
- 3 tangkai daun bawang
- 2 tangkai cili merah -cincang
- garam secukup rasa
- acuan kuih
Cara cara membuat Kuih Cara
Cara Buat Inti- Tumis bawang besar dan bawang putih.apa bila tumisan sudah garing ..
- Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan masuk kan daging kisar .
- Masak sehingga daging empuk , tambah kan garam,taburkan daun kari dan cili merah .biar kan daging sedikit kering
cara-cara membuat adunan tepung
- Satu kan tepung, serbuk kunyit ,telur,garam secukup rasa dan masukkan air.pukul sebati dan ketepikan .
- Panaskan acuan dan sapu dengan minyak gunakan api sederhana .ambil satu sudu adunan dan tuangkan dalam acuan .
- Dengan menggunakan sudu, masukkan inti daging ditengahnya.
- Taburkan hiasan cili merah hirisan daun bawang biarkan seketika .
- Masak di atas api sederhana.
- Untuk memastikan kuih sudah masak, Ambil lidi atau garpu cungkil bahagian tepi acuan, jika kuih mudah tertanggal dari acuan ia bermakna kuih sudah masak