"Bahan-bahan A"
- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung jagung
- 3 cawan santan
- 1 sudu teh garam
- 2 biji telur
- Perwarna kuning
"Bahan-bahan B"
- 200 gm daging kisar/cincang
- 1 biji bawang besar didadu
- 1/2 packet rempah kari
- Garam secukup
"Hiasan"
- Daun sup, dan cili merah.
"Cara2 buat inti"
Panaskn minyak dn tumis bawang besar hingga layu, masukkn rempah kari kacau rata dn daging cincang, akhir sekali letakkn garam.gaul sama rata dlm kuali,,,
"Cara-cara membancuh tepung"
Pukul telur hingga kembang dengan whisk sahaja dn masukkn tepung gandum, tepung jagung masukkn sedikit demi sedikit, masukkn garam, santan dn kacau rata,,Masukkn pewarna kuning untuk memberi warna yang menarik, kacau sehingga bahan2 semua sebati,,
Panas kn acuan, letak minyak dn setelah acuan panas masukkn masukkn adunan tadi, bakar atas dapur dengan api yang perlahan , setelah 5 minit boleh letakkn inti di tengah2 adunan tepung, Tutup dengan tudung periuk dn masak selama 5 minit lagi,,
Angkat dn masukkn ke dlm oven dengan menggunakan api atas bawah selama 10 minit atau sehingga masak,
Setelah masak keluarkan dari acuan dn taburkan hirisan cili merah, dn daun sup,,,,
"Kalau xde acuan boleh gunakn loyang, masukkn ke dlm oven dn bakar selama 10 minit keluarkan dn letak inti tadi di atas kuih yg separuh masak, masukkn semula ke dlm oven dn bakar selama 20 minit hingga kuih masak, keluarkn dn tabur hirisan cili merah dn daun sup,,,,