Ketupat pulut

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Ketupat pulut

Ketupat pulut

Bahan bahan: 
  • 1 kilo pulut
  • 1/2 kilo santan
  • 4gelas air
  • 1 sudu besar garam
  • 2 helai daun pandan yg disimpul
Cara cara:
  1. Pulut dibasuh 7 kali utk elak cepat basi. Toskan. 
  2. Masak santan dan air, daun pandan serta garam sehingga pecah minyak. Masukkan pulut. 
  3. Masak seperti macam nasi mentah . Matikan api dapur dan tutup periuk pulut selama 5 minit.
  4. Apabila agak sejuk bolehlah dibalut dgn daun palas. 
  5. Rebus ketupat sehingga masak. Sekiranya pulut terlebih masak.
  6. Kukus ketupat supaya isinya tidak lembik.
, ,