soto ayam
Bahan-bahan:
- 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
- 2 ekor ayam, dibelah empat
- 3 - 4 liter air
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan serbuk ketumbar
- 2 sudu teh serbuk jintan halus
- 2 sudu teh serbuk lada putih
- 3 batang serai, dititik
- lengkuas sebesar ibu jari, dititik
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 5 tangkai bunga cengkih
- garam secukup rasa
Bahan untuk Dikisar:
- 3 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 5 batang lada merah
- 20 biji lada padi merah thai
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan kicap lemak manis
- bergedil
- taugeh yang telah dicelur
- daun sup, dipotong halus
- bawang goreng
- sambal kicap
- ayam, yang telah disiat-siat
Cara-cara penyediaan Soto Ayam :
- Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik.
- Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati.
- Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam.
- Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
- Cara membuat Sambal Kicap : Kisar halus semua bahan, tuang kedalam mangkuk. Siap. Sedia untuk dimakan.
- Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.