Bubur Lambuk Terengganu
Sumber: turun-termurun Bahan-Bahan:
- 1 pot beras putih
- 3 cawan air
- 1 cawan santan
- 2 sudu kerisik
- pucuk paku
- pucuk manis
- sedikit daun kesum - dihiris halus
- sedikit daun kunyit - dihiris halus
- garam secukup rasa
- *pucuk paku dan pucuk manis ambil daunnya
Bahan Kisar/Tumbuk:
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- lada hitam secukup rasa
- 1 inci halia
Cara - cara membuat Bubur Lambuk Terengganu :
- Masak beras sehingga menjadi bubur.
- Masukkan bahan kisar, kerisik, garam dan sedikit gula kemudian kacau rata.
- Masukkan pucuk paku, pucuk manis, daun kesum dan daun kunyit.
- Masukkan santan dan biarkan menggelegak sehingga cukup kepekatan bubur.
- Hidangkan bubur lambuk semasa masih panas dan bagi yang menggemari daun bawang dan bawang goreng, bolehlah ditaburkan sedikit. Lada sulah juga boleh dijadikan perisa tambahan.
- Boleh juga dituang budu seperti kebiasaan dimasak di Terengganu.
- Bagi yang menggemari bubur ayam boleh lah memasukkan potongan kiub-kiub ayam ke dalam bubur lambuk.