Bubur Lambuk Terengganu

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Bubur Lambuk Terengganu

Bubur Lambuk Terengganu
Bubur Lambuk Terengganu 
Sumber: turun-termurun

Bahan-Bahan:
  • 1 pot beras putih
  • 3 cawan air
  • 1 cawan santan 
  • 2 sudu  kerisik 
  • pucuk paku
  • pucuk manis
  • sedikit daun kesum - dihiris halus
  • sedikit daun kunyit - dihiris halus
  • garam secukup rasa
  • *pucuk paku dan pucuk manis ambil daunnya 

Bahan Kisar/Tumbuk:
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • lada hitam secukup rasa
  • 1 inci halia


Cara - cara membuat Bubur Lambuk Terengganu :

  1. Masak beras sehingga menjadi bubur.
  2. Masukkan bahan kisar, kerisik, garam dan sedikit gula kemudian kacau rata.
  3. Masukkan pucuk paku, pucuk manis, daun kesum dan daun kunyit.
  4. Masukkan santan dan biarkan menggelegak  sehingga cukup kepekatan bubur.
 Cadangan Hidangan:
  1. Hidangkan bubur lambuk semasa masih panas dan bagi yang menggemari daun bawang dan bawang goreng, bolehlah ditaburkan sedikit. Lada sulah juga boleh dijadikan perisa tambahan.
  2. Boleh juga dituang budu seperti kebiasaan dimasak  di Terengganu.
  3. Bagi yang menggemari bubur ayam boleh lah memasukkan potongan kiub-kiub ayam ke dalam bubur lambuk.
, , , ,