DAGING DENDENG

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

DAGING DENDENG

DAGING DENDENG
Hye Assalamualaikum. Bagi yang memang dah selalu buka blog resipi ini...selamat berjumpa kembali. Kapada yang baru jumpa atau terjumpa blog resipi ini...selamat datang saya ucapkan. diharapkan korang berjaya dengan resipi resipi yang saya telah kongsikan.
Seperti yang telah ditulis ditajuk...resipi yang akan saya kongsikan hari ini ialah daging dendeng. Mungkin ada yang pernah dengar tetapi tak pernah cuba resipi ini. Mungkin ada yang tak pernah dengar dan baru nak cuba resipi ini. So sebelum kita memasak lauk ini...apa kata kita cari sikit info tentang daging dendeng ni. Nanti kalau suami kita tanya senang kita nak jawab.
Dendeng merupakan masakan berasaskan daging. Dendeng merupakan salah satu makanan tradisional indonesia dengan menggunakan rempah rempah sebagai bahan perasa. Dendeng asalnya ditemui oleh orang minangkabau. Pada mulanya mereka membuat dendeng daging lembu dan membuat ia kering supaya ia boleh dimakan selama beberapa hari dan mereka akan bawa apabila mereka pergi mengembara.
itulah serba sedikit perkara perkara yang korang perlu tahu tentang masakan dendeng ini. buka masakan daripada negara india sahaja yang menggunakan banyak rempah...masakan dendeng juga menggunakan rempah. Kita stop di sini dan kita teruskan dengan resipi kita ye.



Bahan A
  • 1 kg daging lembu tanpa lemak
  • 2 inci halia (diketuk)
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 2 cawan air
  • garam secukup rasa
  • minyak masak


Bahan B ( dikisar)
  • 10 tangkai cili kering
  • 15 biji cili merah
  • 10 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan rempah kurma
  • 1 sudu makan gula merah


Cara Membuat
1. daging dibersihkan. kemudian digaulkan dengan sedikit garam dan direbus dengan serai dan halia sehingga lembut.
2. daging dihiris nipis tetapi lebar. kemudian digoreng sehingga garing.
3. tumbukkan daging di dalam lesung supaya lebih lembut.
4. panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
5. masukkan daging tadi dan gaulkan sehingga rata.
6. rasakan garamnya dan kemudian angkat dan hidangkan.


,