Ayam Masak Black Paper

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Ayam Masak Black Paper

Assalamualaikum. Hye semua.
Now bulan berapa ye? Oktober kan? Cepat je masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah masuk hujung tahun. Tapi perkara yang sinonim dengan hujung tahun ni ialah cuaca kan. Biasanya, kalau hujung tahun ni, mesti akan lebih banyak hujan daripada hari yang cerah kan. Musim tengkujuh orang kata. So, kalau asik hujan mesti suasana jadi sejuk kan. Lagi lagi kalau hujan pagi pagi waktu nak pegi kerja tu. Rasa macam nak tarik selimut dan sambung tidur je. Tak pun hujan masa balik kerja, rasa macam nak cepat balik kerja dan terus tidur.

Tapi semua ni tak penting sangat taw. Ada lagi perkara yang lebih penting. Nak tahu ke?. Okay, perkara yang lebih penting ialah hidangan atau lauk yang kita makan itu, mestilah sesuai dengan keadaan persekitaran kita. Ish...kenapa berbelit sangat. Susah nya nak faham. Okay, bagi contoh yang senang lah ye. Kalau kita tengah kesejukkan contohnya kat genting highlang ke...cameron highland ke...mesti kita cari sesuatu makanan atau minuman panas kan untuk hangatkan tubuh kita macam hot coffee...hot tea atau pun sweet potato. Mana ada orang yang tengah kesejukkan pergi makan aiskrim. Kan pelik bunyi nya tu.

Samalah juga dengan lauk pauk yang kita nak masak. Kena lah sesuai dengan cuaca dan keadaan. Macam orang di belah belah europe, diorang suka makan sup kalau musim sejuk. Sup yang panas itu dapat menghangatkan tubuh mereka. Lauk yang bersesuaian dengan cuaca jugak dapat membantu membuka selera kita. Sebab biasanya apabila cuaca sejuk, kita akan mudah hilang selera. Antara lauk yang sesuai dihidangkan semasa cuaca sejuk ialah, ayam masak halia dan ayam masak black paper. Ada banyak lagi hidangan yang sesuai untuk cuaca sejuk tetapi dua hidangan ini antara hidangan kegemaran saya.

Kadang kadang kita ni bukan tak tahu memasak atau tak ada skill memasak, cuma tak tahu nak sesuai kan dengan keadaan dan tempat je. And mostly semua orang akan memandang remeh hal ni. Untuk menjadikan ahli keluarga kita suka dengan masakan kita, semua perkara ini harus di ambil kira. Baru lah diorang semua lebih suka menjamu selera dirumah berbanding menjamu selera di kedai makan. Kita pon akan rasa puas hati sebab apa yang kita masak, orang lain pon suka makan.

Dah terlanjur kita bercerita tentang ayam masak black paper ni, apa kata saya kongsikan resipi memasak ayam black paper. Mana lah tahu bagi yang jarang dengar tentang hidangan ini boleh mencuba. Kata orang tak cuba tak tahu. Dah cuba hari hari mau. Hehe. Okay jom kita start memasak



Ayam Masak Black Paper
Ayam Masak Black Paper


Bahan A
  • 500 gram ayam
  • 1 batang lobak merah (dipotong kecil)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan 1/2 cawan air)
  • 2 sudu makan lada hitam (ditumbuk atau beli serbuk lada hitam)
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa (sekiranya perlu)


Bahan B (untuk tumis)
  • 5 bini bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 labu bawang besar


Bahan hiasan
  • 2 tangkai daun sup
  • 2 tangkai daun bawang
  • 1 biji tomato (dipotong 4)
  • 2 biji cili merah (dihiris)


Cara membuat Ayam Masak Black Paper :

1. Buang lemak dan kulit ayam kemudian potong kecil kecil
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan untuk menumis yang sudah siap dihiris sehingga wangi dan layu
3. Masukkan aya. Dan gorengkan sehingga masak
4. Masukkan bancuhan tepung jagung, kicap pekat, sos tiram lada hitam dan garam.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.

Siap untuk dihidang!. Hidangan ini boleh dimakan dengan nasi atau pun roti. Selamat mencuba.
,