Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Sedap dan Tahan Lama.
Sambal Tumis Ikan Bilis |
Bahan bahan:
- 1 mangkuk ikan bilis dibasuh dan tos
- 1/2 mangkuk cili kisar
- Air asam jawa 1 sudu kecil pes asam jawa
- Garam
- 3 sudu gula
- Sedikit gula Melaka supaya rasa lemak
Bahan A dikisar
- 3 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
Cara cara memasak Sambal Tumis Ikan Bilis:
- Panaskan minyak, tumiskan bahan A sehingga naik bau.
- Masukkan cili, masak dengan api perlahan. Proses yang sangat penting untuk memastikan keenakan dan juga ketahanan sambal.
- Setelah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata.
- Masukkan air asam jawa dan ikan bilis. Biarkan masak dengan api perlahan.
- Masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Masukkan bawang besar dihiris bulat.. ( Jika suka ) .
- Siap untuk dimakan bersama Nasi Lemak