Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal
Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal
Bahan-Bahan:
Bahan untuk memasak ikan cencaru:
- 4 ekor ikan cencaru
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- minyak untuk menggoreng
- 1 senduk minyak masak, untuk menumis sambal kisar
Bahan untuk dikisar :
- 3 sudu cili kisar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 inci belacan bakar
- 1 inci halia
- 1 sudu jus pekat asam jawa
- 1 batang serai
- 1 sudu bgula pasir
- garam secukupnya
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk masak sambal:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak. Angkat dan sejulkan.
Cara-cara untuk memasak:
- Bersihkan cencaru dan potong cara belah belakang, tanpa belah di hadapan atau bahagian perut.
- Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan.
- Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya.
- Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
- Siap Ikan Cencaru Sumbat Sambal
Cencaru Sumbat
,
Ikan
,
Ikan Cencaru Sumbat Sambal
,
Resepi Ikan Cencaru Sumbat Sambal