Bahan bahan
- 500g beras pulut
- 1 cawan santan pekat
- 1 keping asam keping
- 1 sudu kunyit serbuk
- 1 inci kunyit hidup ditumbuk dan tapis air
- Pewarna
- Minyak masak
- 1/2 sudu gula
- 1 sudu teh garam
Cara cara
- Basuh beras pulut dan tos airnya. Masukkan air kunyit hidup dan pewarna. Kacau sehingga warna sekata. Masukkan air dan rendam beras pulut dengan asam keping selama 1 jam.
- Panaskan pengukus. Masukkan beras pulut kedalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang atau daun pandan. Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
- Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan
- Kukus sekali lagi sehingga naik wap. Bila telah naik wap, tutup api dan masukkan dalam mangkuk besar. Masukkan gula dan kacau rata.
- Hidangkan pulut dengan rendang ayam atau daging atau telur dadar