Bahan bahan:
- 1 ekor ayam dipotong 4
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- Garam secukupnya
Bahan Kuah:
- 2 pek santan pekat
- 10 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 3 tangkai cili kering
- 1 batang serai
- Garam secukupnya
- Gula
- 1/4 keping asam keping
Cara cara penyediaan Ayam Percik Kelantan :
- Kisar bahan perap kemudian perap pada ayam selama 30 minit. Bakar ayam sehingga separuh masak.
- Kisar bahan kuah dan masak di atas dapur dengan api perlahan. Masak sehingga kuah pekat.
- Masukkan garam dan gula. Dah rasa ok, boleh diangkat.
- Apabila ayam sedikit garing, lumur kuah pada ayam dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan lumur kuah lagi secara berulang.