Asam Pedas Ayam |
Bahan-bahan :
- 1/2 ekor ayam dipotong ikut selera
- 2-3 keping asam keping
- 1/2 cawan air asam jawa
- Daun kesum
- Tomato
- Bunga kantan
- Gula
- Garam secukup rasa
- Minyak
Bahan kisar:
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah
- 10 tangkai cili kering
- 1 inci hali
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 inci belacan
Cara membuat :
- Bersihkan ayam dan digoreng seketika. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan air secukupnya.
- Masukkan, bunga kantan, daun kesum, asam keping, air asam jawa, garam dan gula.
- Biarkan sehingga mendidih dengan api yang kecil. Masak sehingga kuahnya pekat.
- Sebelum tutup api masukkan bendi dan tomato. Siap.