SAMBAL KACANG
IKAN BILIS
Bahan-bahan
2½ batang cili kering (dikisar)
500 gram ikan bilis (digoreng)
250 gram kacang tanah (digoreng)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 cawan minyak masak (menumis & mengoreng)
½ sudu untuk garam, gula dan perasa.
1 ketul kiub ikan bilis
2 sudu asam jawa.
2½ batang cili kering (dikisar)
500 gram ikan bilis (digoreng)
250 gram kacang tanah (digoreng)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 cawan minyak masak (menumis & mengoreng)
½ sudu untuk garam, gula dan perasa.
1 ketul kiub ikan bilis
2 sudu asam jawa.
Cara
cara membuatnya
1- Panaskan minyak dan masukkan bahan yang telah di kisar tadi.
2- Masukkan garam, gula, perasa, kiub pati ikan bilis & air asam jawa..masak sehingga garing dan pecah minyak...(sambal perlu masak lebih kurang 1 jam lebih..untuk sambal tahan lama)
3- Apabila sambal sudah masak biarkan sambal sejuk..kemudian baru gaulkan ikan bilis dan kacang, gaul sehingga sebati..
siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba….
1- Panaskan minyak dan masukkan bahan yang telah di kisar tadi.
2- Masukkan garam, gula, perasa, kiub pati ikan bilis & air asam jawa..masak sehingga garing dan pecah minyak...(sambal perlu masak lebih kurang 1 jam lebih..untuk sambal tahan lama)
3- Apabila sambal sudah masak biarkan sambal sejuk..kemudian baru gaulkan ikan bilis dan kacang, gaul sehingga sebati..
siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba….
(scha)