SAMBAL IKAN
KELI
Bahan-bahan
3 ekor ikan keli (disiang & dibersihkan)
1 tangkai daun kari (ditumis)
2 ulas bawang kecil (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
½ sudu besar belacan (dikisar)
2 labu bawang besar (dikisar)
½ batang cili kering (dikisar)
½ sudu besar garam dan gula secukup rasa
½ sudu perasa
1sudu besar asam jawa
1 sudu kecil kunyit
Cara-cara membuatnya
1- Lumurkan ikan keli dengan garam dan kunyit, kemudian panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing, angkat dan toskan.
2- Panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih dan daun kari. Tumis sehinga menjadi kekuningan. Kemudian masukkan cili yang telah dikisar tadi. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan juga perasa secukup rasa...
3- Tunggu sehingga pecah minyak (hilang bau cili)
masak selama 15 minit.
4- Tuangkan sambal ke atas ikan keli tadi. Siap untuk dihidangkan
Selamat mencuba..
(scha)