Daging Salai Masak Sos Hitam
Daging Salai Masak Sos Hitam
Daging Salai
Bahan-bahan:
- 1/4 kg Daging salai
- 1 biji Bawang besar
- 3 ulas Bawang putih
- 1 inci Halia*
- 3 batang Serai bersaiz diketuk
- 11/2 sudu Cili boh
- 1 cawan Santan
- 3 sudu Kicap Pekat
- 5 sudu Madu
- 1/4 cawan Air Asam Jawa
- sedikit garam
- Minyak untuk menumis
Cara-cara menyediakan Daging Salai Masak Sos Hitam :
-
Serai diketuk, Potong baji Bawang
besar dipotong baji, hiriskan halia dan bawang putih. Nak blend pun bole
-
Tumis bahan tersebut sehingga naik bau.
-
Masukkan cili boh tumis sehingga naik minyak.
-
Masukkan santan, kicap pekat dan madu.
-
Masukkan daging salai. Biarkan seketika. Masukkan air asam jawa
-
Masukkan garam secukup rasa. Tutup Api...Siap!!!
Daging
,
Daging Salai Masak Sos Hitam
,
Lauk Pauk
,
Resepi Daging Salai Masak Sos