untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai
daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur
dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna
keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
Untuk kulit; Kelapa
parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u
all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis.
Ambil
tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan
pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga
sebati .
Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all
nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun
pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak
tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan
anda.
Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk
adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3
minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti
dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung
melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.