Bahan Masak lemak nangka:
- 300 gm nangka muda-rebus hingga lembut
- 250 ml santan
- 100 gm ikan bilis
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm kunyit hidup
- 1 cm halia
- 6 btg cili padi
- 2 btg serai – diketuk
- 1 keping asam keping
- Sedikit garam
- Air
- Sedikit minyak masak
Cara cara penyediaan Nangka Masak Lemak :
- Kisar ikan bilis, bawang merah, bawang
putih kunyit, halia dan cili padi
bersama air secukupnya.
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar
hingga naik bau.
- Masukkan nangka yang telah lembut.Masak dan
kacau hingga mendidih.
- Masukkan serai dan asam keping.
- Masukkan santan dan kacau.Jangan hingga pecah
minyak.
- Masukkan garam secukupnya.