Bahan2 Kentang Wedges:
Cara menyediakan:
- 6 biji kentang russet
- 1 ¼ cawan tepong beras
- ¼ cawan tepong jagung
- 1 cawan air
- 1 biji telur gred A
- 1 sudu besar rempah kari ayam/daging
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- ½ sudu kecil serbuk jintan manis
- ½ sudu kecil serbuk pati ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
Cara menyediakan:
- Cuci kulit ubi kentang hingga bersih. Rebus setengah masak. Agak2 boleh cucuk garfu suku kedalaman kentang. Angkat dan sejukkan
- kentang dipotong wedges kepada 8 bahagian setiap sebiji.
- Campurkan semua bahan kering dalam satu bekas. Kacau sebati. Masukkn air dan telur. Gaul rata.
- Panaskan minyak secukupnya supaya kentang terendam ketika menggoreng. Celup kentang dalam adunan satu persatu dan goreng hingga garing. Angkat & tos. Ulangi sehingga habis.
- Sediakan sos keju seperti DISINI. Paipkan di atas kentang yang siap digoreng kemudian paipkan pula mayonis secukupnya. Siap untuk dihidangkan.