Daging Masak Hitam
Bahan-bahan perap:
- 500 gram daging - hiris
- 2 sudu besar kicap pekat karamel
- 3 sudu besar gula apong (boleh kurangkan)
- Bahan-bahan kisar:
- 3 batang serai
- sedikit lengkuas
- 1 biji bawang besar
- 7 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 15 tangkai lada kering
- 1/3 cawan prune@kismis hitam
Bahan-bahan tumis:
- Rempah tumis 4 sekawan - banyak ikut suka
- 5 biji bawang merah - dimayang
- 1-2 sudu besar rempah kurma
- 2 sudu besar kerisik
- minyak masak secukupnya
- sedikit air asam jawa
- garam secukup rasa
Cara-caranya membuat Daging Masak Hitam :
- Gaul daging bersama kicap pekat dan gula apong secara merata hingga sebati. Perap seketika.
- Panaskan minyak dan tumis rempah tumis 4 sekawan dan bawang yang dimayang. Bila bawang sudah agak garing (jangan sampai hangus) masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau sebati.
- Masukkan rempah kurma dan kacau lagi. Biarkan hingga pecah minyak dan naik bau.