Muffin Pisang
Bahan A :
- 1 biji telur gred
- 75g gula
- 1 sudu madu
- 1 sudu susu segar
- 1 sudu teh esen vanila / pisang
- 90ml minyak jagung / minyak masak
- 3 biji pisang masak dilecek halus
Bahan B:
- 125g tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 3 sudu besar badam cincang dipanggang dalam oven 5 minit
- 30g coklat masakan dadu besar
Cara cara:
1. Panaskan oven pada suhu 160' C susun kertas muffin dalam loyang. Ketepikan.
2. Pukul gula dan telur sehingga berkrim dengan kelajuan
sederhana. Masukkan bahan A dan putar pada kelajuan perlahan
hingga rata.
3. Masukkn bahan B dan
kaup balik rata dengan spatula hingga sebati.
4. Masukkn adunan 1/3 dalam kertas muffin masukkan coklat masakan ditengahnya dan masukkn adunan lagi untuk menutupnya.
5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak. Ayakkan gula aising sebelum
dihidangkan.