Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas
Bahan dikisar halus:
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara-cara memasak Nasi Beriani Ringkas :
Panaskan minyak sapi dalam ricw cooker. Masukkan
kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun
pandan dan bahan yang dikisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan
masak hingga gajus perang.
Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair.
Masukkan kiub ayam dan garam. Biarkan mendidih.
Masukkan beras yg
telah disejat tadi, Masak hingga nasi kering. Buat beberapa lubang pada nasi tadi
dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup
tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
Bila nasi dah masak, gaul nasi perlahan2 sekadar
meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti
nasi akan patah2.
Siap untuk dihidang bersama
dalca, ayam masak merah, acar timun atau
acar buah dan kurma ayam / daging.