Bihun goreng singapore
Bahan-bahan:
- 1 bgks Bihun
- Daging
- Udang
- 3 biji Telur
- 3 ulas bawang merah ditumbuk
- 2 ulas bawang putih ditumbuk
- 1/2 sudu tehlada hitam ditumbuk
- Garam secukup rasa
- Minyak
- carrot, bunga kobis, kobis dihiris halus
Cara-cara menyediakan Bihun Goreng Singapore:
- Rendam bihun dengan air panas seketika. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan goreng daging. Apabila daging agak lembut angkat dan biarkan seketika.
- Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi
- Bila dah naik bau, masukkan udang, bihun serta sayur - sayuran.
- Kacau rata dan buatkan sedikit lubang di tengah2 kuali untuk masukan telur. Biarkan sekejap baru kacau.
- Kalau bihun tu macam agak keras sikit dan terlalu kering, boleh letak sedikit air.
- Masukan garam dan kacau sebati
- Kacau sebati