Resepi donat
Bahan bahan:
- 500gram tepung gandum 2 sudu majerin
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu gula pasir.
- 1 pack mauripan
- sedikit air sejuk yang disimpan dalam peti ais ( guna apabila adunan belum lembut)
Cara cara membuat Donat Gebu :
- Campurkan mauripanbersama air suam. Biarkan.
- Gaul tepung dalam 1 bekas lain, buat lubang ditengahnya, masukkan gula, susu dan majerin. Gaul rata
- Tuang mauripan kedalam adunan. Uli hingga menjadi doh. Masukkan garam yang sudah dilarutkan dalam air suam.
- Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air simpanan dalam peti ais. Uli lagi.
- Terap pada acuan, sebelum tu guna pengelek untuk meratakan doh.
- Biarkan setika supaya donat boleh kembang. Panaskan kuali, gunakan minyak banyak supaya semua donat tenggelam dalam minyak.Dah masak, angkat toskan.
- Kisar hancur gula. Gaul donut didalam gula.