Mee Rebus Singapura
Bahan bahan :
- Taugeh
- Telur rebus
- Daun bawang dan daun sup
- Bawang goreng
- Lada Hijau/Merah
- Tauhu - goreng
- 1 kilo mee kuning - celur dan toskan
- Limau
- 2 atau 3 batang serai
- 1 inci lengkuas
- 4 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1-2 sudu besar cili kisar
- 1 tbs serbuk jintan halus
- 1 tbs serbuk jintan kasar
- 1 tbs serbuk ketumbar
- 1 tbs serbuk kunyit / kunyit idop
- 1 mangkuk kecil udang geragau@udang kering -blend-campur udang segar
- 5 tbs taucu - blend
- 1 mangkuk kecil kacang tanah - goreng dan blend halus
- 1 biji keledek - rebus dan blend
- Garam dan gula
- 2 tbs tepung beras
- Daging - rebus
Cara membuat Mee Rebus :
- Campur kesemua bahan2 rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.
- Tumis bahan blend (serai, lengkuas, bwg besar, bwg putih,halia) sehingga naik bau.
- Masukkan rempah dan goreng sehingga pecah minyak
Masukkan pula bahan blend seperti udang geragau, kacang, keledek dan tauchu, dikacau sebati selama 5 minit dan juga daging. - Masukkan garam dan gula
Masukkan air ke paras yg diingini- hana gune air rebusan daging dan kulit udang. - Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras utk pekatkan kuah.
Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit. - Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan2 sampingan lain.