Nasi Dagang Terengganu
Sumber: Orang lama
Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang:
- 3 Cawan Beras Siam
- 1 Cawan Beras Pulut
- 2 Cawan Santan Cair
- 2 Cawan Santan Pekat
- 4 Ulas Bawang Merah dihiris halus
- 1 Inci Halia dihiris halus
- Sedikit Alba
- Garam Secukup Rasa
Bahan-Bahan Untuk Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu:
- 1 Ekor Ikan Tongkol dikukus
- 1 Mangkuk Santan
- 2 Sudu Rempah
- 3 Keping Asam
- 5 Sudu Besar Cili Giling
- Sedikit Cili Padi
- Garam secukup rasa
- 10 Ulas Bawang Merah
- 1 Ulas Bawang Putih
- ½ Inci Halia
- ½ Inci Lengkuas
Cara:Cara-cara Membuat Nasi Dagang:
- Rendam beras dan beras pulut selama 6 jam, toskan, kemudian kukus selama 1/2 jam.
- Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata. kukus sekali lagi hingga masak.
- Angkat dan masukkan santan pekat, alba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa. Gaul rata.
- Nasi Dagang Terengganu siap.
Cara-cara Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu:
- Masak santan hingga mendidih. Kemudian masukkan cili giling, bahan A yang dikisar, rempah dan asam keping.
- Masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi. Biarkan mendidih dengan api yang perlahan.
- Masukkan pula garam secukup rasa. Biarkan kuah itu menjadi agak pekat. Siap untuk dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu
* Lebih menyelerakan dimakan bersama dengan acar timun
Bagi mereka yang tidak makan ikan tongkol, boleh diganti dengan ikan kembung
Gulai ayam dan gulai daging juga boleh dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu