Bahan Gula Hangus:
- 2Sb gula
- BAHAN KARAMEL
- 1/2 tin susu cair
- 70g gula hls
- 1/2 st vanilla
- 3biji kuning telur
Cara memasak kek karamel pelangi:
- Tabur gula dlm loyang n msk ats api hgga cair n bertkr perang.ratakn keslrh dasar loyang.ketepikn.
- Kacau telur n vanilla dgn whisk prlhn2. masukkn susu n gula kacau lg hgga gula larut tp perlhn sj.
- Tapis kedlm loyang gula hangus td.ketepikn.
ADUNAN KEK
- 70g gula halus
- 3 biji kuning telur
- 135ml air
- 45ml minyk msk
- 140g gandum-1st baking powder(diayak bersama)
- -pukul telur,minyk & air sampai gebu mengembang & bertukr wrn putih.
- -masukkn gula & pukul lg hgga naik skali ganda.
- -masukkn gndm skt2 & kacau dgn senduk @ spatula shj hgg sebati.ketepikn.
ADUNAN MERINQUE(ADUNAN PUTIH TELUR)
- 6 biji putih telur(dr 6biji kuning telur diats)
- 70g gula hls
- 1 st cream or tar tar
- -putar putih telur hgga berbuih & masukkn gula putar lg hgga adunan kental & kaku iaitu jika diterbalikkn mangkuk,adunan x jatuh.
- -mskkn separuh kedlm adunn tepung td kacau perlhn ngn senduk & mskkn separuh lg & kacau hgga btl2 sebati.perlhn2 shj.
- -bahagikn adunan 3 bahagian,warnakn dgn 3 wrn.
- -tuangkn 1 senduk utk 1 wrn & selang seli dgn wrn berlainan keatas loyang karamel td.(adunan akn terapung)
- -bakar dgn kaedah steam bath(masukkn loyang kek kedlm loyang yg lbh bsr yg berisi air panas)
- -ltk dlm oven pd rak plg bwh.
- -bkr suhu160c dgn api bwh shj 1 jm @ hgg msk
- 45 min pertama guna api bawah, 15 min setrusnya gna api atas bwh (brgantung pd oven masing2).biarkn kek benar2 sejuk baru di terbalikkn loyang kek.