Kek Lapis Kukus dgn topping yg meleleh.. *

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Kek Lapis Kukus dgn topping yg meleleh.. *

 Kek Lapis Kukus
Bahan A
  • 220 gm tepung gandum
  • 1 s/k baking powder
  • 1/2 s/k soda bikarbonat
  • 50 gm serbuk koko
  • 180 gm gula perang

Bahan B
  • 2 biji telur
  • 1 s/k esen vanila

Bahan C
  • 200 ml susu cair atau susu segar
  • 200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
  • 200 mi air panas

Cara-cara:
  1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
  2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
  3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
  4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
  5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
  6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
  7. Hiaskan dengan cream coklat.
* Bila guna bekas plastik kecik,  kukus kek selama 30 - 35min atau sehingga masak dgn api sederhana supaya tidak naik membumbung atau supaya kek tu tak merekah.
** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.
*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.

CHOCOLATE GANACHE

Bahan:
  • 300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
  • 1 sudu susu pekat
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 sudu  butter
  • 1/4 cawan air panas

Cara-cara:
  1. Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
  2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
  3. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
  4. Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
  5. Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
  6. Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
  7. Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
  8. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
  9. Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..

* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^
http://www.secubitgaramnor67.com
, ,