May 2016

Resepi Cheff

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Laksa Johor

laksa johor

Bahan utk kuah laksa

  • 1kg ikan tenggiri atau kembung - direbus
  • 1/2 mangkuk minyak
  • 6 sudu rempah kari daging - dibancuh dgn air
  • 2 mangkuk santan

Bahan A
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 batang serai
  • 4 cm lengkuas
  • 4 biji buah keras
  • 4 cm halia
  • 2 cm kunyit

Bahan B
  • 5 mangkuk air rebusan ikan
  • 1/2 mangkuk kerisik
  • 2 keping asam keping
  • 1 sudu besar garam
  • 1/2 buku gula melaka
  • 2 kiub ikan bilis

Cara menyediakan Laksa Johor

  1. Rebus ikan dan ambil isinyer, kemudian dikisar dgn air rebusan ikan.
  2. Kisar bahan A hingga halus
  3. Panaskan minyak di dalam periuk lalu tumiskan bahan A hingga terbit minyak. Masukkan rempah kari dan Kacau rata hingga sedikit garing. Kemudian masukkan kesemua bahan B.
  4. Setelah itu masukkan isi ikan dan air rebusan ikan. Akhir sekali masukkan santan dan masak hingga kuah mendidih dan pekat.

Bahan-bahan yg dimakan bersama kuah laksa

  1. Spagetti yg telah dicelur digaulkan dgn sedikit minyak supaya tidak melekat 
  2. Taugeh
  3. Timun dihiris halus
  4. Daun kesum dicincang halus
  5. Bunga kantan dicincang halus
  6. Bawang merah dihiris bulat
  7.  Limau kasturi dan sambal belacan
, ,

Daging Masak Merah, mudah, ringkas dan sedap

Daging Masak Merah
Oleh : Shaed

Bahan Bahan :
  • 500 gm daging 
  • 1 biji capsicum hijau di potong
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • Air Secukupnya

Bahan A:
  • 1 biji bawang besar di hiris
  • 1 cm halia di ketuk
  • 2 ulas bawang putih di ketuk

Bahan Hiasan :
  • daun sup
  • daun bawang
  • kacang buncis

Cara Memasak Daging Masak Merah:
1. Rebus daging bersama pewarna merah sehingga lembut
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan A sehingga naik bau.
3. Masukkan cili sos, tomato sos dan sos tiram
4. Jika terlalu kering masukkan sedikit air rebusan daging
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Masukkan daging yang telah direbus dan biarkan mendidih dan kuah sedikit pekat
7. Masukkan capsicum, kacang buncis, daun sup dan daun bawang
8. Daging Masak Merah sedia dihidangkan







, ,

Daging Masak Kurma

Daging Masak Kurma


BAHAN-BAHAN:


  • 500 gm daging dihiris nipis
  • 2 cawan santan
  • 50 gm serbuk kurma
  • 2 biji cili hijau dibelah dua
  • Minyak masak
  • Sedikit air
  • Garam secukup rasa


Bahan A :
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 ulas bawang kecil | dihiris
  • 2 ulas bawang putih | dihiris
  • 1 ulas bawang besar | dihiris
  • 1 batang kulit kayu manis

CARA MEMASAK Daging Masak Kurma:

  1. Rebus daging sehingga lembut, ketepikan.
  2. Tumiskan bahan A sehingga berbau harum.
  3. Masukkan serbuk kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  4. Tumis sehingga pecah minyak,  kemudian masukkan daging yang telah direbus. Gaul rata.
  5. Masukkan santan, cili hijau dan garam.
  6. Biarkan sehingga mendidih dan biarkan kuah sedikit pekat.
  7. Daging Masak Kurma sedia untuk dihidang.
, , , ,

Resepi Singgang Daging Kelantan

Resepi Singgang Daging

Bahan-bahan:

  • 1/2 kg daging lembu
  • 1 inchi lengkuas diketuk
  • 2 sudu besar ketumbar tumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 3 keping asam gelugur
  • 2 biji lada kering potong kecil
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

Cara-cara memasak Singgang Daging:

  1. Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk. 
  2. Rebus sehingga daging empuk. Masukkan garam secukupnya. Biarkan seketika, kemudian bolehkan tutup api.
  3. Siap untuk dihidang bersama nasi panas. 


*Nak lagi Sedap, makan bersama budu + sambal tempoyak.
, , , , , , , , ,

Bluberry Cheese Tart


Resepi ni sangat sedap dan cukup simple cara buatnya.

Sebelum kita buat Cheese tart kita sediakan dulu bahan2 tu buat Shell atau crust dia dulu

  • 170gm marjerin atau butter
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • acuan tart

Resepi Asal Klik DISINI
, , ,

Resepi Rojak Kateh

Resepi Rojak Kateh 

Bahan-bahan:


  • 2 batang Kaki lembu
  • 2 liter air
  • 3 sudu  Cuka buah
  • 3 sudu  asam jawa dilarut dengan 1/2 cawan air panas
  • 15 tangkai Cili kering 
  • 1 keping Gula nisan
  • 500ml air tapis untuk sos
  • Gula dan Garam secukup rasa



    Cara Membuat:

    1. Bersihkan kaki lembu, bakar  untuk buang bulunya. Kemudian kikis bahagian yang telah dibakar. Kuku lembu tu kena buang, tinggalkan isinya sahaja. Kemudian, ambil kulit dan isi kakinya. Kita tak guna tulang, hanya ambil kulit, isi dan uratnya sahaja. Pastikan semuanya bersih, bulu dan bekas arang semua harus dibersihkan.
    2. Rebus isi tadi ke dalam periuk dengan 2 liter air, api sederhana. Rebus sehingga lembut dan air hampir kering dalam secawan.
    3. Tumis cili giling dan larutkan gula melaka. Kemudian masukkan semua bahan dan diakhiri dengan kaki lembu dan lidah lembu. 
    4. Rojak Kateh siap unruk dimakan



    ,