January 2015

Resepi Cheff

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Roti Puri

Roti Puri

Bahan-bahan:

  • 1 cawan Tepung Gandum
  • ¼ sudu besar Garam
  • ½ cawan Air ( mengikut keperluan )

Cara membuat:


  1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk dan letak air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh.
  2. Pastikan sehingga tangan tiada lagi sisa doh, doh mudah dibentuk, bentukkan saiz bebola mengikut permintaan anda sendiri. Kemudian canaikan menggunakan tangan atau rolling pin sehingga nipis.
  3. Minyak yang panas untuk menggoreng – Gorengkan doh yang telah dicanai dalam minyak yang panas. Setelah menggelembung, balikkan. Goreng hingga kuning, siap.



Petua 1: Sentuh di bahagian tengah doh supaya roti menggelembung.
Petua 2: Pastikan doh yang dicanai benar-benar nipis baru roti akan menggelembung.
Petua 3: Nak bagi sedap boleh tambah 1 sudu besar marjerin, 1 sudu besar gula dan 1 sudu kecil baking powder. Ikut bajet masing-masing, ya.
Boleh makan dengan kari, sambal sardin, sambal ikan bilik dan apa-apa pencicah yang menyelerakan anda.
, ,

Kek Pandan Cheese 2 Rasa (Kukus)


Bahan-Bahan: (Loyang 5x6’)

  • 6 Biji Telur (Grade A)
  • 1 Cup Tepung kek
  • 1 Tin 500g susu Pekat Manis
  • 1 sudu Teh Ovalatte
  • 1 Cup Gula Halus
  • 250gm Butter (Saya Guna Buttercup)
  • 250gm Cream Cheese
  • Perasa/Pewarna Pandan (Hijau) secukupnya
  • Perasa/{ewarna keladi (Yam) Secukupnya

Cara Membuatnya:

~ Pukul Gula, Butter & Ovalatte Hingga Kembang.
~Masukkan Telur satu persatu.Putar sebati hingga gebu.
~ Masukkan Tepung Kek. Putar Perlahan Biar sebati.
~ Kemudian masukkan susu Pekat Manis. Putar Perlahan.
~Bila sudah sebati,masukkan Cream Cheese.
~ Teruskan Putar dengan kelajuan sederhana sehingga adunan rata.
~ Bahagikan Adunan Kepada 3 Bahagian:
~ 1 Bahagian dibiarkan dengan perasa/pewarna asal.
~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/pewarna Pandan.
~ 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa/Pewarna Keladi (Yam)
~ Sediakan Loyang yang telah dialas dengan sedikit butter & baking paper.
~ Air kukusan hendaklah di didihkan terlebih dahulu.
~ Ambil sedikit adunan Pandan (Hijau) dan tuangkan kedalam Loyang.
~ Kukus dalam 10-15minit @ Sehingga kek masak barulah tuangkan adunan asli (Cheese) diatasnya. Kukus Lagi sehingga masak. Sama Juga dengan adunan keladi (yam)
~ Ulang proses yang sama. ~ Akhir sekali, Tuangkan adunan pandan (Hijau)
~ Untuk adunan yang terakhir, kek hendaklah dikukus selama 1jam agar kek masak dengan sempurna.
, , , ,

Sambal Goreng Jering Betawi

Sambal Goreng Jering Betawi

BAHAN-BAHAN:

  • 10 biji jering tua
  • 200gm perut lembu | direbus dan tos
  • 100gm udang
  • 5 keping tauhu | dihiris dan digoreng
  • 3 keping tempe | dihiris dan digoreng
  • 150ml santan pekat
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

BAHAN TUMBUK HALUS :

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • BAHAN HIRIS HALUS:
    1 biji bawang besar
    3 tangkai cili merah
    2 batang serai

CARA MEMASAK :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk halus sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan yang dihiris halus dan kacau rata.
3. Setelah itu, masukkan pula udang, perut lembu, tempe dan tauhu goreng serta jering tua.
4. Seterusnya masukkan santan pekat dan perasakan secukupnya.
5. Akhir sekali, apabila sambal telah pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Khasiat Air Beras


Air buangan mencuci beras banyak faedahnya. Cuba gunakan air itu untuk mencuci muka sebab hasilnya muka anda lebih bersih dan bebas dari minyak. Pastikan, bilas dengan air bersih selepas mencuci dengan air beras tadi. Air beras juga boleh digunakan untuk menyiram pokok bunga ini akan menyuburkan lagi pokok bunga dan melebatkan bunga.
,

Tart Telur

Tart Telur
Tart Telur

Bahan bahan :

Bahan untuk crush :
• 2 cawan tepung gandum
• 1/4 cawan gula halus
• 1/2 teaspoon baking powder
• 1/4 teaspoon garam
• 1/2 cawan butter
• 2 biji telur

Cara membuat crush :

1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.
2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.


Bahan untuk filling :

• 1 cawan susu cair
• 4 biji telur
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan air
• 1 tbs tepung kastard
• 1/2 tsp vanilla essence

Cara membuat filling :

1. Pukul gula dan telur.
2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.
3. Mas tapis bancuhan filling tadi.
4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.
5. Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
, , ,

Ayam Panggang Lada Hitam



Ayam Panggang Lada Hitam
Ayam panggang lada hitam

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam (dipotong besar dan dibersihkan)
Bahan untuk diperap:
  • 3 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 sdb sos lada hitam (gantikan dgn sos tiram, kicap pekat dan lada hitam)
  • 2 sdb madu
  • 1 ketul kiub ayam knorr
  • 2 sdb halba campuran
  • 1 1/2 sdt garam
  • sedikit air untuk mengisar bahan 
  • sedikit mentega
Cara cara menyediakan Ayam Panggang Lada Hitam  :
1. Campurkan kesemua bahan-bahan untuk diperap dan kisarkan.
2. Lumurkan keseluruhan bahan dengan ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam.
4. Masukkan kedalam bekas dan bakar selama 45 minit dgn suhu 200 C .
5. Setelah masak baru dikeluarkan untuk dihidangkan.
, , , , , , , , ,

Sambal Kari Udang

Sambal Kari Udang
Sambal Kari Udang

Bahan-bahan:

  • 1 kg udang dibuang kepala dan dibersihkan 
  • 1 labu bawang besar di hiris
  • 2 tangkai lada merah di hiris
  • 4 sudu besar rempah kari
  • 1 biji tomato dipotong panjang
  • 2 kpg asam gelugor
  • 1 pokok daun bawang di potong 1 inci panjang
  • i pelepah daun kari
  • sedikit air
  • sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
  • minyak untuk menggoreng

Bahan untuk dikisar:

  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Caranya menyediakan Sambal Kari Udang :

1. Udang digaul dengan garam dan gula. Kemudian digoreng sebentar. Angkat dan toskan.
2. Tumis daun kari. Masukkan bahan2 yang dikisar bersama serbuk kari. Masukkan sedikit air untuk menggelakkan kari dari hangus.
3. Apabila telah gareng, masukkan pula asam keping, garam dan gula.
4. Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi.
5. Gaul rata dan boleh diangkat.
6. Sedap di makan dengan nasi panas.
, , ,