April 2014

Resepi Cheff

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Mee Hokkien Singapore

Ingredients :

250g Yellow Noodle (I used dried egg noodles, boiled till al-dente)
250g White thick rice vermicelli
400g Prawn
350g Squid - cut into rings
40g Celery
Carrots - sliced
2 tablespoons Maggi concentrated Chicken stock
Enough water - if necessary
3 Eggs
5g Chopped garlic

Seasoning:
1/2 tablespoon Fish sauce
1 dash Pepper
1 dash Sesame oil
salt to taste

Method :

1. Peel the prawn head and shell. Wash and boil for a while. Put through a strainer and reserve the stock.
2. Into a hot wok, add 1 tablespoon of oil, fry the garlic until fragrant. Add in egg and scramble.
3. Add in prawns and squid and stir till half cooked.
4. Add 1/3 of prawn stock, seasoning, carrots and celery till vegetables are tender. Add another 1/3 of prawn stock.
5. Add in yellow noodle and rice vermicelli. Cover wok to braise the noodles on medium low heat. (5 to 7 mins)
6. Add remaining stock, fry for 1 min and plate. Serve with sambal chilli and lime.

For the sambal, I just served with the readymade dried shrimp sambal.
Source : http://mamafami.blogspot.com
,

Cendawan masak lemak cili api

Bahan-bahan:
  • Cendawan yang dikutip dari pokok
  • cili api -10 biji,
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • kunyit hidup
  • semangkuk santan pekat
  • garam secukup rasa.
  • ikan bilis

Cara memasak:
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis, kunyit, cili api  dan halia.
  2. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan cendawan,dan gaul rata.
  3. Masukan santan, kacau hingga agak mendidih. Masukkn  garam. kalau ko dah perasan sedap, kira ok lah tu.
  4. Bolehlah dihidang.
*agak rumit gak nak basuk cendawan ni. aku rendam kejap..bersihkan, perah, the bilas, perah, bilas, perah bilas sampai bersih.
,

Kuih seri muka

Bahagian bawah(pulut):
  • 2 1/2 cwn santan
  • 1sdt garam
  • 2cwn beras pulut
Cara-cara:
  1. Pulut d rendam semalaman@3jam(klw nk cepat)
  2. Panaskn pengukus smpai mgelegak airnya
  3. Masukkn pulut n masak selama 8-10min(separuh masak-tujuannya supaya pulut masak keseluruhan n xkeras)
  4. Kelurkan dr pengukus baru dcampur dgn santan n garam,gaul rata n kukus dlm 30min @ sehingga pulut masak
  5. *sy masak dulu pulut dlm loyang pastu baru masuk dlm acuan lompang..
Bahagian atas(hijau):
  • Sebiji telur
  • 3 1/2 cwn santan
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1 cwn gula(bole kurangkn manis)
  • 1 sdt garam
  • Pewarna hijau(kena agak2 warnanya)
  • Daun pandan
Cara-cara:
  1. Pukul suma bahan sebati,nk senang blendkn aje kecuali daun pandan..
  2. Masak sekejap(anggaran masa 10-15min) atas api kecil,n masukkn daun pandan..masak smpai dia kuar wap@adunan jd pekat n likat..tp kena kacau selalu,klw x dia akn berketul..tutup api n tuang atas pulut td n kukus dlm 20min @ smpai dia masak..jgn lupa buang daun pandan tu
  3. sblm masuk dlm pgukus..nk tau dh masak o belum cucuk tgh2 dia guna lidi o garfu,klw lidi tu bersih(xda pulut yg melekat mksdnya dh masak. - sis Salasiah Sabri
,

Ikan Pekasam Goreng Telur

Resepi Ikan Pekasam

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan pekasam
  • 1 biji telur 
  •  Minyak
  • 1/2 labu bawang besar dipotong bulat
  • 5 btg Cili padi dihiris serong

Cara-cara:

  1. Goreng ikan pekasam. Apabila hampir garing, cincang ikan hingga sedikit hancur. 
  2. Masukkan telur. Biar sekejap dan kacau. 
  3. Masukkan bawang besar dan cili padi. Gaul seketika.
  4. Resepi Ikan Pekasam Siap dan boleh dihidang bersama nasi panas.
, , ,

Resepi Muffin Pisang yang Comel

Muffin Pisang

Bahan A :
  • 1 biji telur gred
  • 75g gula
  • 1 sudu madu
  • 1 sudu susu segar
  • 1 sudu teh esen vanila / pisang
  • 90ml minyak jagung / minyak masak
  • 3 biji pisang masak dilecek halus

Bahan B:

  • 125g tepung gandum
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 3 sudu besar badam cincang dipanggang dalam oven 5 minit
  • 30g coklat masakan  dadu besar

Cara cara:

1. Panaskan oven pada suhu 160' C susun kertas muffin dalam loyang. Ketepikan.
2. Pukul gula dan telur sehingga berkrim dengan kelajuan sederhana. Masukkan bahan A dan putar pada kelajuan perlahan hingga rata.
3. Masukkn  bahan B  dan kaup balik rata dengan spatula hingga sebati.
4. Masukkn adunan 1/3 dalam kertas muffin masukkan coklat masakan ditengahnya dan masukkn adunan lagi untuk menutupnya.
5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak. Ayakkan gula aising sebelum dihidangkan.
,

Resepi Ayam Paprik

Resepi Ayam Paprik
Resepi Ayam Paprik

Bahan-bahan:
  • Ayam secukup makan
  • Bunga kobis
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar dihiris
Bahan A :
  • 5 sudu sos tomato
  • 2 sudu kicap
  • 1 sudu sos tiram

  • 1 sudu sos ikan
  • 2 hiris lengkuas
  • 2 helai daun limau purut.
  • sebatang serai

Cara-cara:
  1. Tumis bawang putih. Masukkn bahan A dan tumis hingga naik bau.
  2. Tambahkan secawan air jika anda inginkan sedikit kuah.
  3. Masukkan ayam. Biarkan sehingga masak.
  4. Masukkan sayur-sayuran dan bawang besar yang dihiris.
*Untuk rasa yang lebih enak campur sayur2an lain seperti carrot dan putik jagung.
, , , , , , ,

Krunchy Karamel Almond

Bahan bahan:
  • 250g tepung florentine
  • 100g almond flakes
  • 80g kuaci
  • 90g badam panjang
  • 90g walnut

Cara-cara:

  1. Bakar semua kacang dalam oven selama 10 minit.
  2. lapiskan dulang dengan kertas alas
  3. Campurkan semua bahan dan gaul rata.
  4. Alas dulang dengan kertas alas. Tuang adunan kedalam dulang, lagi nipis lagi sedap.
  5. Bakar menggunakan api atas  dan bawah pada suhu 150 darjah selama 10 minit.
  6. Sekadar semua tepung cair dan jgn smp perang.
  7. Potong ketika masih panas, tanggalkan dari kertas alas.
  8. Selamat mencuba.
,

Kek Pisang Kukus

Kek Pisang Kukus

Bahan bahan:

  • 4 biji telur
  • 3/4 cawan gula
  • 2 cawan tepung diayak
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3/4 cawan minyak
  • 4 biji pisang  dilenyek

Cara cara membuat Kek Pisang Kukus:

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang, kemudian masukkan minyak, esen vanila dan pisang.
  2. Masukkan tepung yang telah diayak tadi dan kacau sebati.
  3. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit.
, , ,

Bihun Goreng Singapore

Bihun goreng singapore

Bahan-bahan:

  • 1 bgks Bihun 
  • Daging
  • Udang
  •  3 biji Telur
  • 3 ulas bawang merah ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1/2  sudu tehlada hitam ditumbuk
  • Garam secukup rasa
  • Minyak 
  • carrot, bunga kobis, kobis dihiris halus 

Cara-cara menyediakan Bihun Goreng Singapore:

  1. Rendam bihun dengan air panas seketika. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dan goreng daging. Apabila daging agak lembut angkat dan biarkan seketika.
  3. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi
  4. Bila dah naik bau, masukkan udang, bihun serta sayur - sayuran.
  5. Kacau rata dan buatkan sedikit lubang di tengah2 kuali  untuk masukan telur. Biarkan sekejap baru kacau. 
  6. Kalau bihun tu macam agak keras sikit dan terlalu kering, boleh letak sedikit air.
  7. Masukan garam dan kacau sebati
  8. Kacau sebati
, , ,

Roti Lapis Daging Berkeju


Roti Lapis Daging Berkeju

Bahan bahan:
  • 12 kpg roti
  • 3 biji telur
  • 200ml susu fresh
  • 8 kpg slice cheese
  • cheddar diparut
  • * sayur2 ikut suka
Untuk Inti:
  • 300g daging cincang @ 4 kpg dading burger dihancurkan
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 biji bwg besar
  • 1/2 paket perencah daging black paper maggi
  • sedikit air
  • garam dan gula
  • minyak
Cara cara:
  1. Untuk inti : Panaskan minyak, tumis bawang putih, masukkan bawang besar dan daging, goreng hingga daging empuk.
  2. Masukkan perencah black paper dengan sedikit air. Masak sehingga daging masak dan kering.
  3. ketepikan n biar sejuk.
  4. Untuk Roti lapis : Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter or mentega. Gaul telur dengan susu sehingga sebati
  5. Celup roti kedalam bancuhan susu tadi dan susun dlm bekas sehingga penuh.
  6. Tuang kan separuh dr inti tadi keatas roti dan ratakan. Susun slice cheese keatas daging.
    Tutup dgn lapisan roti yg dicelup seperti langkah pertama
  7. Akhir sekali tabur chesdar parut kat lapisan atas sekali..
  8. Jika ada lebihan telur  siram diatas roti .
  9. Bakar dalam oven  pada sushu 180c lebih kurang 40 minit @ sehingga masak.
  10. Siap.
,

Cakoi Mudah

Cakoi Mudah 

Bahan-bahan:

  • 400gm tpg gandum
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar marjerin (cairkan)
  • 1 sudu teh garam
  • 3 sudu  gula
  • 1 sudu susu pekat manis
  • 1 biji kuning telur
  • 2 sudu teh mauripan
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat

Cara-cara:

  1. Campurkn semua bahan kecuali tepung. Kacau sebati.
  2. Masukkn tepung uli sekata. Tambah gandum jika terlalu lembik.
  3. Uli agak2 smpai xmelekat di tangan. Tabur sedikit tepung supaya lebih mudah untuk uli.
  4. Biarkn sekitar 15 minit.Canai agak2 5cm memanjang
  5. Panaskan minyak, angkat cakoi tadi dan tarik sikit, kemudian campak dalam kuali panas.
  6. Dah masak bolehlah diangkat. Selamat mencuba.
,

Donat Lembut salut Coklat

Donat Lembut salut Coklat

Bahan bahan:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 sudu gula
  • 1/2 sudu garam
  • 2 sudu susu tepung
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air
  • 2 sudu butter
Bahan A:
  • 2 sudu teh yis mauripan
  • 1/4 cawan air suam
  • 1sudu teh gula

Cara cara:
  1. Satukn bahan A dan biarkn berbuih. Ketepikn.
  2. Masukkn tepung, gula, garam dan susu tepung ke dalam mangkuk. Gaul sekata dan lubangkan di tengah tepung. 
  3. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau  menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
  4. Tumbuk doh untuk keluarkn angin. Bentukkn menjadi donut.
  5. Biar sebentar donut naik sekitar 15 minit kemudian bolehlah digoreng.
  6. Celupkan donut dengan coklat cair.
  7. Selamat mencuba.

, , , , ,

Maggie Goreng Mamak Style

Bahan-bahan:
  • 4 keping dried mee (rebus n toskan)
  • 3 sudu kacang tanah ditumbuk kasar
  • 1 senduk kecik cili boh
  • 1/2 biji bawang besar  dihiris
  • 3 ulas bawang putih  dicincang
  • 1 keping tauhu digaul kunyit digoreng
  • segenggam taugeh
  • segenggam kobis dihiris kasar
  • sedikit air
  • garam dan gula
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos tomato
  • 1 sudu kicap pekat
  • 2 sudu kicap manis
  • 2 biji telur
Cara-cara memasak Maggie Goreng Mamak:
  1. Tumis bawang besar dan putih hingga wangi
  2. Masak cili boh masak hingga garing, masukkan kacang tanah
  3. Masukkn semua sos, masukkan sedikit air dan garam
  4. Masukkan maggie,  taugeh, kobis dan telur. kacau sebati dengan api nyalaan besar
  5. Masukkan tauhu goreng dan sedia dihidangkan.Hias dgn tomato.
, , ,

Nasi Beriani Ringkas

nasi beriani

 Resepi Nasi Beriani

Bahan-bahan:

  • 1 tin kecil minyak sapi (ghee)
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga 
  • 2 helai daun pandan disiat dan simpulkan
  • 1/2 cawan gajus 
  •  1/2 cawan kismis 
  •  1 tin susu sejat (susu cair pun ok) 
  •  Air mengikut sukatan beras 
  • 1 kiub ayam maggi
  • Garam secukup rasa 
  • 1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
  • 3 biji bawang besar, dihiris halus
  • Segenggam daun ketumbar
  • Segenggam bawang goreng
  • Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas
Bahan dikisar halus:
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia

Cara-cara memasak Nasi Beriani Ringkas :

  1. Panaskan minyak sapi dalam ricw cooker. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan yang dikisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
  2. Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan beras yg telah disejat tadi,  Masak hingga nasi kering. Buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
  4. Bila nasi dah masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. 
  5. Siap untuk dihidang bersama dalca, ayam masak merah, acar timun atau acar buah dan kurma ayam / daging.

, , ,

Puding Jagung Lemak Manis

Puding jagung

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus agar-agar serbuk
  • 1 tin jagung krim
  • 1 cawan tepung kastard
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1 tin susu sejat
  • 1 cawan santan @ 1 kotak santan 200ml
  • 1 cawan air
  • 2 1/2 sudu susu manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna kuning

Cara-cara membuat Puding Jagung :

  1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau hingga sebati.
  2. Masak adunan hingga pekat kemudian matikan api.
  3. Tuangkan adunan  ke dalam loyang. Biarkan puding sejuk seketika.
  4. Masukkan ke dalam peti ais untuk didinginkan.
,

Kuih Tepung Bunga

Kuih Tepung Bunga

Bahan-bahan:

  • 300g tepung pulut
  • 180ml santan
  • secubit garam
  • 1 biji telur ayam
  • 2 sudu gula

Cara-cara membuat Tepung Bunga :

  1. Gaul tepung pulut bersama garam, kacau rata. Tuang santan. Gaul sebati.
  2. Uli tepung sekadar tidak melekat dan tidak terlalu keras. Bentukkn ia supaya menjadi leper.
  3. Pukul telur sehingga kembang. Celup tepung tadi, kemudian goreng.
  4. Tengah panas tu..tabur gula diatasnya...
  5. Kuih Tepung Bunga siap untuk dihidang. 
, ,