January 2014

Resepi Cheff

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Nasi Impit Sambal Hitam - Makanan Tradisi Terengganu



Nasi Impit Sambal Hitam
Nasi Impit Sambal Hitam


Makanan Tradisi Terengganu


Bahan-bahan untuk Sambal
  • 1 biji kelapa parut  digoreng sampai garing

Bahan B
  • 5 ekor ikan selayang direbus dan  ambil isinya
  • 5 batang serai  dihiris
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 keping nisan/ gula melaka
  • Garam secukup rasa

Cara Memasak Nasi Impit Sambal Hitam
  1. Kelapa parut digoreng garing. Bahan B dikisar
  2. Gaul semua bahan tersebut sehingga sekata
  3. Goreng sampai kering. Tambah sedikit gula melaka jika kurang manis kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit manis.
  4. Sejukkan dan kisar dengan agak-agak separuh lumat.
  5. Siap. Hidang bersama nasi himpit.
, , ,

Resepi Cheese Cake Meleleh *

Resepi Cheese Cake

Bahan-bahan :
  •  200g cream cheese - TATURA CHEESE@PHILADHEPIA CHEESE
  •  300ml susu cair
  •  100g mentega
  •  100g tepung gandum
  •  100g gula halus
  •  4 biji telur saiz A
  •  1sudu teh esen vanila
  •  1sudu teh jus lemon
Cara-cara penyediaan Cheese Cake Meleleh:

  1.  masukkan susu segar dalam periuk. masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand wisk. masukkan pula marjerin, kacau lagi sehingga cair, padamkan api dan ketepikan.
  2. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. - meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia x jatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
  3. didalam bekas lain yang lebih besar, pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika... ayakkan tepung sedikit semi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul - kacau menggunakan hand wisk dengan perlahan
  4. akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan esen vanila/jus lemon, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand wisk tapi gaul dgn perlahan2)
  5. masukkan adunan kek di dalam acuan. pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek.
  6. bakar pada suhu 150'c guna api ATAS BAWAH selama 1 jam @ sehingga btul2 masak dan meggunakan kaedah bain marie (loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
  7. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja
  8. biarkan kek didlm loyang nmpk lekang barulah senang dikeluarkan dan dptlah tepi2 kek yg licin gitu... JGN GATAL TGN NAK MENCUNGKIL2 TEPINYA... KANG COMOT X LICIN LAK TEPI2 KEK TU..
  9. simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimakan time keknya sejuk.

Untuk Cream:
  •  250g cream cheese
  • 120g susu pekat manis
  • 50ml UHT Whipping cream
  1.     Campurkan semua bahan dia atas hingga sebati
  *adunan ini memang cair

Untuk hiasan:

    1 buku (250g) cheddar cheese diparut


Cara penyediaan:

  1. Sejukkan kek yang telah dimasak, bahagikan kepada 2 keping.
  2. Tuang cream cheese ke atas lapisan kek pertama. Letak ke sekeping lagi di atasnya.
  3. Tuang semua cheese di atas kek tersebut.
  4. Parut cheddar cheese di atas kek tersebut.
, , , , ,

Sayur kangkung 1Malaysia

Hari ini ramai duk berbicara tentang keprihatinan PM 1Malaysia menurunkn harga sayur kangkung di pasaran. Lepas nie pakat makan kankung semua rakyat 1Malaysia. Boleh jimat. Kerajaan prihatin lah tu dengan keluh kesah rakyat.


Nie nak bagilah resepi kangkung kot ramai nak menyahut seruan kerajaan.

Bahan-bahan
  • 1 ikat kangkung
  • 6 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 biji cili api
  • Sedikit belacan
  • 2 sudu besar ikan bilis
  • Sedikit air
  • Garam dan gula
Cara-cara memasak Sayur kangkung
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili api, belacan dan ikan bilis.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan kangkung.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak kangkung sehingga sedikit layu (5 minit).

http://dapurmalaysia.com


, , , , ,

Kek Coklat Kukus Lembab

Kek Coklat Kukus Lembab

Kek Coklat Kukus Lembab

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum diayak
  • 1/4 cawan serbuk koko van houten diayak
  • 1 sudu kecil baking powder diayak
  • 1 kotak susu coklat (250ml)
  • 2 biji telur 
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan butter
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan minyak masak 
  • Sedikit  esen vanila
TOPPING:
  • 4 sudu  susu pekat
  • 1/4 cawan serbuk koko van houten
  • 2 sudu  butter
  • 2 sudu susu segar

Cara-cara membuat Kek Coklat Kukus Lembab :

  1. Pukul telur,gula dan butter sampai kembang. Masukkan sedikit esen vanila. Kacau rata.
  2. Masukkan tepung,serbuk koko dan baking powder sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.
  3. Masukkan susu kotak, susu pekat, minyak  gaul sebati.
  4. Masukkan dalam loyang yang telah disapu minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil. kukus selama 45min.
  5. Dah masak sejukkan.
  6. Utk topping, campurkan semua bahan dan masak secara double boiler. Curahkan atas kek yang dah sejuk tadi. Hias
  7. Simpan didalam peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Siap..untuk dimakan..
, , , , , , , , ,