August 2013

Resepi Cheff

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Sayur Lodeh Kuah Lontong

Sayur Lodeh Kuah Lontong
Sayur lodeh  kuah lontong

Bahan-bahan:

  • 2 batang serai  dititik
  • 4 helai daun salam
  • 1/2 jari lengkuas  diketuk
  • 200 g udang hidup 
  • 2 ltr santan pekat  @ 3 biji kelapa
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak untuk menumis

Bahan dikisar halus:
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 2 sudu udang kering
  • 2 sudu ikan bilis
  • 2 sudu teh jintan kasar - sangar
  • sedikit belacan  
Bahan sayur:
  • 1/2 biji kobis
  • 8 batang kacang panjang
  • 1 batang lobak merah
  • 1 biji sengkuang kecil
  • 1 biji terung panjang
  • 1 keping tahu kering direndam
  • 4 biji kentang
  • 4 keping tauhu dipotong kecil dan digoreng
  • 4 keping tempe dipotong dan digoreng
  • 2 ikat su'un  direndam
  • lada merah dan hijau  dipotong serong

Cara-cara membuat Sayur Lodeh Kuah Lontong

  1. Tumis bahan kisar bersama serai hingga naik bau. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang,santan,daun salam dan lengkuas. Masak hingga mendidih.
  2. Bahan sayur dipotong kecil ikut citarasa sendiri. Masukkan sayur bermula yang keras dahulu hingga habis kesemuanya. Tambah air hingga semua sayur tenggelam.
  3. Masukkan garam secukup rasa dan masak sehingga mendidih dan sayur menjadi lembut.
  4.  Siap. Hidangkan bersama lontong @ nasi himpit dan sambal tumis.
, , , , ,

Nasi Tomato

Nasi Tomato
Nasi tomato

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 cawan beras basmati
  • 2 biji tomato dipotong dadu
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan susu
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit garam 
  • Bawang goreng - hiasan
Bahan tumis: 
  • 2 sudu minyak sapi
  • 2cm kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1/4 bawang besar dihiris

Cara-cara membuat Nasi tomato :

  1. Panaskan minyak sapi. Tumiskan bahan2 tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan beras yang siap dicuci. Kacau seketika. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam.
  3. Masak seperti biasa hingga nasi masak.
  4. Tabur bawang goreng setelah nasi masak. 
  5. Siap untuk dimakan bersama Kari Daging.
, , , ,

Sup Ayam

Sup Ayam

Bahan-bahan

  • 1/2 ekor ayam dipotong 8
  • 1 labu bawang merah - dikisar halus
  • 2 ulas bawang putih - dikisar halus
  • 1 inci halia - tumbuk sedikit
  • sebatang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 biji kentang - belah 6
  • 1 batang lobak - dipotong bulat
  • 1 mangkuk air panas
  • lada sulah, garam dan stok ayam
  • daun sup, daun bawang dan bawang goreng

Cara-cara penyediaan Sup ayam

  1. Rempah  direndam dalam air panas kemudian toskan rempah tersebut. Air rendaman turut disimpan.
  2. Tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia dan rempah yang telah direndam. kacau seketika.
  3. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
  4. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi.Nak kuah lebih boleh tambah air lagi.
  5. Apabila sudah menggelegak, masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, dan lada sulah. Ubah mengikut selera anda
  6. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup dan bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
, , , , ,