Resepi Rendang Daging*

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Resepi Rendang Daging*

Bahan-bahan:

  • 1kg Daging
  • 2 cawan santan @ 1biji kelapa
  • 2 sudu kerisik 
  • daun limau purut dihiris halus
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • serbuk perasa


Bahan kisar
  • 10 biji cili kering
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 4 batang serai
  • 1 sudu biji ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan halus
  • 1 sudukecil jintan kasar

Cara-cara Memasak Rendang Daging

1. Tumis bahan kisar ditumis hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau seketika hingga daging sedikit lembut.
2. Masukkan santan dan kacau sehingga daging lembut. Jika perlu letakkan sedikit air sementara menunggu daging masak.
3. Masukkan kerisik, asam gelugur, gula, garam, serbuk perasa, daun limau purut.
4. Apabila sudah hampir kering, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
, , , , ,